Omgeving

Biar

Biar is een mooi Spaans bergstadje. Door de kronkelende en steile straatjes richting het kasteel, stap je door het authentieke Spanje. Er zijn een tiental kleine kerkjes verdeeld over de stad. Met de vele pleinen en fonteinen is het zeker meer dan de moeite waard om hier een bezoek aan te brengen.

Santa Pola

Vlakbij Alicante ligt het kleinere stadje Santa Pola. Deze stad is minder bekend bij de toeristen maar heeft net hetzelfde te bieden als vele andere steden. Enkele geweldige stranden met een mooie boulevard, geweldige restaurantjes aan de haven en een klein kasteel in het centrum.

Cuave de San Pasqual

Op ca 20 minuten verwijderd van onze villa vind je La cuave de San Pasqual (de grot van Sint Pieter). Dit was zijn schuilplaats tegen de felle zon in de zomer en kou en regen in de winter. Ligt aan de Camino de Santiago de Compostela. Prachtige vergezichten, heerlijk wandelgebied en meerdere picknickgelegenheden. Een aanrader!

Salinas

Salinas ligt op ca 3 kilometer afstand van onze villa en is een authentiek Spaans dorpje met een zo kenmerkend kerkpleintje, enkele terrasjes en restaurantjes. Net buiten Salinas begint de (drooggevallen) laguna, wat een prachtig wandelgebied is. Een must voor de natuurliefhebber is de Sierra de Salinas, een natuurgebied met een lengte van 17 kilometer, een prachtige route en vele mooie uitkijkpunten. Op dinsdag- en vrijdagmorgen is er een kleine markt.

De kans om getuige te zijn van een van de vele feesten die in het dorp gehouden worden, is aanzienlijk. Een zeer actief dorpje wat dat betreft.

Sax

Aan de rand van Sax ligt het imposante en goed onderhouden kasteel. Het maakt deel uit van een serie kastelen in de buurt en is door zijn ligging boven op een bergkam een dominerende verschijning. In de avonden is het prachtig verlicht en is het een baken voor de stad. Bekijk hier het promotiefilmpje. Je kunt het kasteel te voet bereiken via een trap vanuit het oude centrum van Sax, of via een wandelpad aan de achterzijde van het kasteel. Op zondag worden er rondleidingen door het kasteel gegeven. Soms ook in het Engels. Maar ook zonder de taal machtig te zijn, kun je genieten van al het moois dat dit kasteel te bieden heeft.
Sax is een stadje met circa 15.000 inwoners. De meeste winkels vind je aan de Gran Via. Er zijn tientallen barretjes, restaurantjes, al dan niet met terrassen. Het beschikt ook over een theater.

Op maandagmorgen ( tot ca 13.30 uur) is de plaatselijke, zeer gezellige markt in een aantal zijstraatjes van de Gran Via. Groente en fruit, kruiden, kleding, planten en huishoudelijke artikelen kun je hier voor niet al te veel geld kopen.

Santuario de Santa María Magdalena

Dit kerkje, dat zich bevindt in Novelda, is gebouwd door een van de leerlingen van de beroemde architect Gaudi en mag gerust een kleine uitvoering van de Familia Sagrada in Barcelona genoemd worden. Het grootste verschil is dat deze kerk wel afgebouwd is. Vanaf de snelweg Alicante – Madrid kun je de contouren van het kerkje al zien. Openingstijden van het kerkje zijn beschikbaar.
Bijzonder aan deze kerk is dat er momenteel een orgel wordt gebouwd dat volledig uit marmer zal bestaan. Het orgel gaat ongeveer 51! ton wegen, en bestaat onder andere uit 700 orgelpijpen in diverse afmetingen. Ook het toetsenbord bestaat uit marmer. De verwachting is dat het orgel gereed is rond 2020, maar nu reeds kun je de contouren waarnemen en genieten van het zuivere geluid, dat uit de 54 orgelpijpen die gereed zijn komt. De gids laat het je met trots horen!

Na het bezoek aan het kerkje kun je de ruïnes van het naastgelegen kasteel bekijken en een prachtige wandeling maken om een naastgelegen bergketen. Om af te sluiten met een welverdiend drankje in het restaurantje. Goede wandelschoenen zijn vereist!

Isla Tabarca

Als je eens een dagje helemaal weg wilt zijn van de drukte, dan is Tabarca een aanrader. Het eilandje is ook bekend onder de naam Isla Plana of Nueva Tabarca en telt gemiddeld per jaar zo’n 30 inwoners. Dit eilandje van 1800 bij 400 meter ligt op een kleine 20 kilometer van Alicante. Je kunt er komen vanuit de haven van Alicante (reisduur ongeveer 1 uur) of vanuit Santa Pola (reisduur ongeveer een half uur).

Tabarca is een beschermd natuurgebied waar duiken met flessen verboden is, maar snorkelen en zwemmen zeer de moeite waard zijn. Het eilandje heeft enkele (fijnkiezel) stranden en leuke winkeltjes en kent een rijke historie. Decennia lang hebben zeerovers dit eilandje als thuisbasis gehad voor hun rooftochten. Een belangrijke reden om Tabarca te bezoeken is de gastronomie. Je kunt er werkelijk heerlijk eten.

Alicante

Alicante is een verrassing op zich. Voor veel mensen eigenlijk alleen bekend als aanvlieghaven voor de regio, maar deze stad biedt zo veel meer! Een prachtige, met mozaïek betegelde boulevard langs de imposante jachthaven, het schitterende kasteel Santa Barbara met geweldig uitzicht over de stad en de haven, honderden (tapas) bars en restaurants, ongekende winkelmogelijkheden, een uitgebreide overdekte Mercat waar op de begane grond vooral verse vis (maandag gesloten, zondag wordt er niet gevist) verkocht wordt en op de eerste verdieping vlees en vleeswaren om je vingers bij af te likken. Diverse musea (waaronder het indrukwekkende en gratis toegankelijke museum van de Volvo Ocean Race), stranden in en om Alicante, noem het en het is aanwezig. En wil je de Spaanse taal machtig worden, aan de Explanade de Espana (de boulevard) zit een vestiging van Enforex, waar goed taalonderwijs wordt gegeven.

Elche

Op een half uurtje rijden vind je Elche, met name bekend om de meer dan 400.000! palmbomen die de stad rijk is. Met recht de palmenhoofdstad van Europa. Maak een wandeling van ongeveer een uur langs de grootste collectie palmen die Europa rijk is en geniet van iedere meter. Of bezoek het museum in de palmentuin. Op enkele honderden meters hiervan bevindt zich het levendige centrum van Elche. Winkeltjes, terrassen, restaurants, leuke pleintjes, kerken etc etc. Beklim de toren van de Basilica de Santa Maria ( circa 170 treden)en geniet van het weidse zicht over de stad! En vergeet niet een wandeling te maken door een van de schitterend aangelegde parken in het centrum, of langs de rivierbedding die dwars door Elche loopt.

Relleu

Relleu is een gemeente in de comarca Marina Baixa in de Spaanse regio Valencia met een oppervlakte van 77 km². Relleu telt 1.258 inwoners.

Madrid

Wij horen je zeggen: “Madrid, we zitten toch vlak bij de kust”? Begrijpelijk, maar als je weet dat op een kwartier rijden van La Sonrisa een station is waar de hogesnelheidstrein van Alicante naar Madrid 6 keer per dag stopt, en waar je voor net iets minder dan 70 euro per retour in een kleine 2 uur naar de Spaanse hoofdstad rijdt, dan ontstaan er fantastische mogelijkheden om deze indrukwekkende stad te bezoeken. Eventueel met een overnachting ter plaatse. Wat ons betreft een aanrader.

Valencia

Ontdek deze prachtige stad met haar compacte oude centrum, de indrukwekkende Mercat Central en de vele bars en restaurants. Geniet van de originele Paella Valenciana met kip, konijn en verse groenten. Wandel of fiets door de drooggevallen rivierbedding vanuit het oude centrum naar het moderne gedeelte Ciudad de las artes y las Sciencias. Voor mooi zou je een overnachting moeten boeken, omdat de avonden in Valencia ook heel bijzonder zijn. Valencia bevindt zich op een kleine anderhalf uur van onze villa.

Markten

Er zijn diverse markten in de omgeving:

Maandagmorgenmarkt

De maandagochtendmarkt in Sax is heel gezellig en kent vele kraampjes met vers fruit en verse groente of kleding. De markt vindt plaats in een aantal straten grenzend aan de Gran Via.

Salinasmarkt

Op dinsdag en vrijdag is er een kleine markt in Salinas.

Elda Petrer

Op zaterdag vindt deze markt plaats. Grote, gezellige markt in de straten rond de Mercat Central, vooral kleding, schoeisel, huishoudelijke artikelen.

Castalla

Leuke gevarieerde markt in het centrum van Castalla. Genoeg barretjes er om heen voor een capuchino, americano of solo.